Когато карпатският окултизъм срещне индо-иранските лютиерски традиции (NEGURA BUNGET, GRIMEGOD, BLEAK REVELATION at BarZar, 12.03.2015)



Когато карпатският окултизъм срещне индо-иранските лютиерски традиции

(NEGURA BUNGET, GRIMEGOD, BLEAK REVELATION
 at BarZar, 12.03.2015)
Публикува се за пръв път!
          Репортажът е поръчан и писан за Power of Metal.dk. Реорганизации в сайта, смяна на част от менажерския му екип и временно отпадане на секцията за концертни репортажи през 2015 г., остави тази статия непубликувана. Досега!

          Мащабното европейско турне на NEGURA BUNGET в своя старт помете Гърция и България, преди да направи детайлно изследване на картата на родната за групата Румъния и да продължи. Представянето на новия албум – „Tău“ протича след дълго затишие и кардинални промени в състава. Съпорт групата GRIMEGOD така се е преляла и получила донорство от хедлайнера, че на практика на сцената излизат два проекта на едни и същи музиканти! Имахме основания да очакваме нещо съвършено ново от разнородно ориентираните музиканти.
          Организаторът Live & Loud от българска страна бе поканил да открият за концерта младежите от doom/black metal групата BLEAK REVELATION. Те избраха именно концерта на NEGURA BUNGET, за да представят издадения си на 05.03.2015 г. дебютен албум – „Afflictive Seclusion“.
          Подготовката на концерта не вървеше по план, а и придвижването на хедлайнера – също... С час и 15 минути закъснение съпорт бандата е на сцена в 21:15 ч.
          Интродукция на пиано ни въвежда в настроението, необходимо за да се докоснем до бавния и тежък стил на BLEAK REVELATION. Сполучливи мелодии, поднесени с агресивен китарен риф и два вида вокали, чисти и black metal ориентирани, допълват тъмните краски на клуба. Въпреки хъса си, младежите седят малко притеснени на сцената, а мелодиите им са белязани от наивитет. Влиянията са най-вече от по-простите хармонични решения на TIAMAT от всичките им периоди. Освен представянето на албума си, групата предложи и един кавър на „As I Die“ (PARADISE LOST). Инструментите все още са поле за евристични откровения за момчетата, но те успяха да оставят впечатление за интересна и переспективна млада група.
          Сетлист Bleak Revelation:
          Intro - Reflections
01. As If
02. Enslaved
03. Egotistic Considering
04. Perished
05. Clarity
06. As I Die (Paradise Lost cover)
07. Defied by Clouds

          (П.п.: Някой ден ще ви покажа и изключително интересният оригинален сетлист от сцената... – Бел. авт. за българският вариант но репортажа.)
75/100*







        В 22:15 ч. GRIMEGOD слагат черните ризи и представят изкуството си. Наивитетът в хармониите остава на едно елементарно равнище, но сценичната увереност и прецизност са достойно зрелище. Тихите чисти вокали на Tibor Kati почти не се чуват, за разлика от агресивните му избухвания. А китарата, която ползва за демонстрация на енергично артикулирани акорди е намалена почти на предела на чуваемостта. За сметка на това звукът е смазващо доминиран от програмираните клавири. Течащият под клик сет е напълнен от ритъм и клавири, които ту се задълбочават в ambient посока, ту се натрапват в конвенционални doom metal пасажи. Монотонноста добива хомогенна структура и това засилва ефекта, който може да се опише като ambient doom metal. Силното внушение за мизантропия не е покрито от достатъчно качествен звуков образ! Малко над половинчасовият сет е разтеглил времето и имаме чувството, че слушаме импровизации на сходни теми от часове. Докато четиримата музиканти оставят инструментите си, натрапващите се клавири продължават да дозавършват своеобразния пърформанс. Ambient лицето на NEGURA BUNGET изявиха влиянията си, привличайки силно известна част от публиката.
Състав на GRIMEGOD:
Tibor Kati – v., g. (v., g. on NEGURA BUNGET)
Cosmin Harbei – dr. (g., folk strings instruments on NEGURA BUNGET)
Ovidiu Corodan – b. (b. on NEGURA BUNGET)
Luci Chirlan – g. (horn, folk flutes on NEGURA BUNGET)
68/100*







          Малко след 23:00 ч. NEGURA BUNGET започват традиционно сета си с изпълнението на триметров рог, този път звукоизпълнен от Luci Chirlan. Новият материал на карпатските горски окултисти определено се разгръща в посоката, която GRIMEGOD начертаха. Разбира се, богатството на изразните им средства не би им позволило да са толкова еднообразни. Нежните акустични части следвани от мощни изригвания предлагат уникални музикални решения. Сянката на black metal-а от ранното им творчество продължава да се трансформира в етно компоненти. Когато Gabriel Mafa – Nergu изоставя барабаните и отива на клепалото**, ритмиката на парчетата придобиват звучене на мултинационален шаманизъм! Интродукции и аутродукции на отделни песни прозвучават от пулта, но няма онази натрапваща тягостност от предишната група. Търсената полифоничност от фолк инструментите е ограничена от техния диапазон и уменията на мултиинструменталистите, което принизява експериментите с иначе наистина екзотичните пособия. Tibor Kati продължава да използва китарата си повече театрално, но звукът й все пак е доловим. Увереността му в песните на NEGURA BUNGET е по-голяма и той успява да извика възгласи и скандирания от около 60-те фена в клуба. Разбира се, текстовете на румънски са висока летва за повечето тях... Макар езикът да е рядък, групата успява да съчетае нео-фолк от популярен тип и тъмна атмосфера в едно универсално послание за ценноста на културата. Това усещане надхвърля компонентите на музиката им и придава смисъл на цялото им творчество, въпреки многото превъплъщения, които групата преодолява. Забъркването на екстремни стилове с folk, ethno и ambient влияния изгражда трудноописаемия стил на групата. 




          Без да предложат изключителна визия, NEGURA BUNGET продължават своето пътешествие в личния си път. Към 00:20 ч. групата си взема довиждане с публиката. Късният час подтиква съдържателите на клуба да парират опита за бис със светлина и тиха музика на групата, пусната от пулта.



          Сетлист Negură Bunget:
          Horn Intro
01. Ţara De Dincolo De Negură
02. Nămetenie
03. Pămînt
04. Cunoaşterea Tăcută
05. Împodobeala Timpuliu
06. Curgerea Muntelio
07. Schimniceşte
08. Dacia Hiperboreană
09. La Hotarul Cu Cinci Culmi
10. Hora Soarelui

85/100*




          Без съмнение, NEGURA BUNGET са музикално явление. Продължавайки да развиват свята folk metal страна, те изостават от световните имена в тази сцена. Радикалните смени на състава се отразяват негативно на групата, а и сценичните им демонстрации са далеч от определението „виртуозни“. Въпреки всички трудности, предстоящите десетки дати от турнето може да разгърнат новия им материал в едно по-компактно шоу. На практика, те стават след падане и на ранните си концерти за представянето на албума „Tău“ бяха колебливи.

* Оценяващата скала на Power of Metal.dk по това време бe 100-бална, като оценките са разпределени по следния начин:
            0 – 19 Супер боклук
            20 – 49 Опитай пак
            50 – 69 Приемливо
            70 – 89 Здрав рок
            90 – 100 Изключително
** В православните манастири монасите биват будени сутрин посредством биенето на клепало. То задължително е прост инструмент и най-често представлява дървена дъска, висяща на въже. (Уточнението е писано за англоезични читатели.)
Rock Thrashler
12.03.2015, BarZar, Sofia, Bulgaria

Коментари

Популярни публикации от този блог

Левски с картечницата

Софийските метъл гали от началото на милениума

ЩУРЦИТЕ Началото на началата (Когато 20 години ни се струваха непостижимо много време)